Wedstrijdvoorbereiding

De laatste training voorafgaande aan een wedstrijd vindt een dag voor de wedstrijd plaats en is een rustige training. Er worden plays doorlopen en er wordt voornamelijk veel aan schottraining gedaan. De groep wordt ook wel eens in tweeën opgedeeld waarbij de inside-spelers specifieke één tegen één oefeningen doen. Full-court oefeningen worden niet of nauwelijks gedaan.

Het is belangrijk dat de intensiteit tijdens deze training laag ligt.

Dag van de wedstrijd

Afhankelijk van het tijdstip van de wedstrijd zullen de spelers hun voeding moet afstemmen op het moment van spelen. Zie voor tips de pagina Voedingsadvies voor Basketballers. Het is met name belangrijk dat spelers na twee uur voor de wedstrijd geen zware kost meer nuttigen.

Voldoende rust en concentratie is aan te raden, maar wanneer het een uitwedstrijd betreft is het vanwege de lange afstanden aan te raden om gedurende de dag ook voldoende te bewegen.

Inspanning

Het kan prestatiebevorderend zijn wanneer een speler zich tenminste zes uur voor een wedstrijd kort inspant. Met een korte inspanning wordt geen zware training bedoeld, maar enkele sprints of even joggen helpt dat hun testosterongehalte gedurende de hele dag hoger zal zijn.

Mentale voorbereiding

Optimaal presteren staat in relatie to spanning. Om goed te presteren moet de spanning naar de wedstrijd geleidelijk aan worden opgebouwd.

Concentratie en/ of ademhalingsoefeningen helpen om eventuele druk te verminderen. Door wedstrijdbeelden te bekijken, maar ook door te visualiseren kunnen spelers hun concentratie verhogen en afleidingen tot een minimum te beperken.

Wanneer je controle over gedachten hebt kun je ook emoties beter controleren. Door je te focussen op dingen die je goed kunt bouw je zelfvertrouwen op. Door positieve gedachten en geloof in eigen kunnen presteren spelers beter.

Rituelen

Veel sporters hebben een ritueel. Rituelen helpen sporters zich comfortabel te voelen. Door je op je ritueel te focussen blijf je in scherp, want je raakt niet afgeleid. Een ritueel is in principe een automatisme waaruit je vertrouwd gevoel naar boven haalt.

Eén uur voor de wedstrijd

Tenminste één uur voor de wedstrijd zijn alle spelers en de coachingstaff op de wedstrijdlocatie aanwezig. Het team kleed zich gezamenlijk om en de coaches bereiden zich voor op de wedstrijd.

Warming-up

40 minuten voor de wedstrijd beginnen de spelers aan hun warming up. Dit wordt geleid door de captain van het team. Onderdeel van de warming-up is het gezamenlijke stretchen. Naast het fysiek voordeel dat sommige spelers eruit halen is stretchen ook bevorderlijk voor het teamgevoel. Het past in de categorie rituelen.

Pre-game talk

20 minuten voor de wedstrijd gaat het team terug naar de kleedkamer en wordt het wedstrijdplan doorgenomen. Behalve dat de tactiek wordt doorgenomen heeft een positieve pre-game talk ook een motiverend karakter. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Drie minuten voor de wedstrijd

De intensiteit van de warming-up wordt verhoogd. De sprints en finishes zijn op wedstrijdsnelheid en ook het teruglopen gaat in een looppas. Deze intensiteitsverhoging in de warming-up help verzuring van de spieren (een hoog lactaatgehalte) tijdens de wedstrijd te voorkomen.

Wisselspelers

Het is bevordelijk voor hun prestaties dat spelers op de bank hun spieren na de warming-up warm houden. Dit kan bijvoorbeeld door een handdoek over de benen te leggen. Van de wisselspelers wordt verwacht dat ze actief met de spelers meedoen. Dat wil zeggen, ze moedigen hun teamgenoten op het veld aan wanneer er goede acties gemaakt worden.