2-3 Zone Defense (Syracuse)

Jim Boeheim

Jim Boeheim, coach bij het mannenteam van Syracuse, gebruikt standaard een zoneverdediging. Syracuse heeft vele successen in de NCAA behaald met deze speciale en specifieke vorm van de 2-3 zoneverdediging.

Om de bal bij de high-post weg te houden staan de voorste twee spelers zo opgesteld dat ze elkaars hand bijna kunnen aanraken. De buitenste twee spelers staan in de lanes, terwijl de middelste speler de middelste lane bezet.

Wanneer de Syracuse 2-3 (ook wel Orange) zone goed wordt uitgevoerd worden de aanvallende acties door de verdediging opgelegd en niet andersom. De verdedigers zijn continue alert en bewegen heel actief met hun handen om defelections of steals te maken.

Voordelen

 • Meeste teams besteden meer aandacht aan hun man to man aanval (bijvoorbeeld: pick and roll)
 • Er zijn minder aanvallende opties, waardoor het makkelijker is voor de verdedigers
 • Spelers komen minder snel in foutenlast
 • Mogelijkheid tot traps/ collapses
 • Meer en snellere transities (defensive rebound; fast break) omdat spelers betere posities bezetten in de verdediging
 • Mogelijkheid tot gemakkelijke offensive rebounds op driepuntspogingen
 • Matige inside verdedigers hebben voordeel omdat ze zich kunnen focussen op het verdedigen van een positie in plaats van een aanvaller

Nadelen

 • Dreiging op de vrijeworplijn (turn-around jumpshots)
 • Dreiging op de short-corner (bij een bump)
 • Dribbelpenetraties vanaf de top
 • Mogelijkheid tot gemakkelijke offensive rebounds
 • Jump to the ball

Teaching points

 • Alle spelers beginnen met hun voeten binnen de driepuntslijn.
 • Stop de beste schutter door hem continue onder druk te zetten, ongeacht waar hij staat.
 • De voorste twee spelers (guards) verdedigen aanvallers op de perimeter en worden daarbij kortstondig geholpen door de buitenste achterste twee spelers (forwards).
 • Bij een pass naar de short-corner wordt er altijd door twee lage spelers getrapt. Bij een double-team vormen de overige drie spelers een driehoek om vier man te kunnen stoppen.
 • Match-up defense wanneer de pass toch een high-post speler bereikt of eventueel bij een pass van de corner terug naar wing of top.
 • Constante communicatie, vroeg en luid, door de achterste spelers.

Situaties

Pass van de top naar de wing

De achterste speler aan ball-side komt naar voren om de wing-aanvaller te bumpen, voordat de wingspeler kan worden verdedigd door de voorste speler aan ball-side. De achterste speler springt vervolgens terug naar zijn initiële positie.

Dribbelt de aanvaller naar de corner dan kunnen de ball-side guard en ball-side forward een trap

Pass van de wing naar de corner

De achterste speler aan ball-side verdedigt aggresief op de bal. De middelste speler moet eventuele aanvallers op de low-post fronten, terwijl de voorste speler aan weak-side in een help-positie zakt om de pass naar de high-post te ontmoedigen.

Pass van de wing naar de top

Alle spelers gaan terug naar hun initiële posities. De bovenste twee spelers moeten snel handelen om een eventuele dribbelpenetratie te kunnen stoppen.

Eventueel beslissen om match-up man to man defense te spelen.

Pass van de top naar de high-post

De middelste speler is verantwoordelijk om aanvaller met bal op de high-post te verdedigen. De achterste speler moet de pass-line naar de aanvaller op de low-post verdedigen (deny), maar mag niet tussen man en basket terecht komen. De guards verdedigen de wings, maar moeten druk uit oefenen op de high-post aanvaller indien hij gaat dribbelen en eventueel de bal strippen.

De druk die de guards daadwerkelijk kunnen uitvoeren is afhankelijk van de kwaliteit van de aanvallers op de wings. Bij een uitstekende schutter zullen ze beduidend minder druk kunnen uitoefenen op de bal zodat ze bij een pass vanaf de high-post terug naar de wing nog steeds een goede close-out kunnen maken.

Eventueel beslissen om match-up man to man defense te spelen.

Pass van de wing naar de high-post

De middelste speler is verantwoordelijk om aanvaller met bal op de high-post te verdedigen. De achterste speler moet de pass-line naar de aanvaller op de low-post verdedigen (deny), maar mag niet tussen man en basket terecht komen. De voorste guard doet een stap terug in de lane.

Eventueel beslissen om match-up man to man defense te spelen.

Traps

Side

Guard en forward trappen de bal op de zijlijn.

Corner

Guard en forward trappen de bal in de uiterste hoek.

Short Corner

Forward en center trappen de bal (onmiddelijk).

Ballhandler

Als verassing, bijvoorbeeld na een time-out of een wissel, direct de guard op de middellijn trappen.

Verdedigen van Screens

Onderdoor verdedigen wanneer de ballhandler geen schutter is.

Ice wanneer de ballhandler een schutter is (deny het screen en stuur de ballhandler naar de baseline).

Switch

Switch

Een andere mogelijkheid om het screen te verdedigen is om de voorste twee spelers (guards) te laten switchen.

Er moet heel alert worden gereageerd op een eventueel re-screen (outside naar inside), waarop mogelijkerwijs (bij een pass naar de corner) zelfs geroteerd moet worden. Een match-up man to man verdediging is dan aan te raden.

Pin-Screen bij een Skip Pass

Zodra er een pin-screen dreigt te komen moet de lage verdediger (weak-side) dit vroeg herkennen en direct omhoog stappen. Hij moet boven de weak-side aanvaller komen te staan. Zo blijft hij goed in staat om een pass naar de low-post te stealen/ deflecten en goede close-out naar de corner, en bumps naar de wing te blijven maken.

Tegenstanders zullen vaak proberen om de hoeken vrij te spelen door aan de weak-side een screen aan de buitenkant van de verdediger te zetten. Ze willen de lage verdediger vastpinnen om in de corner een vrij driepuntsschot te creëren, die ze met een skip pass aan willen spelen.

Lukt dit niet, dan zal de verdediger zich eromheen moeten vechten om toch druk op het schot te kunnen uitoefenen.

Breakdown Drills

24 Seconds 5-Out Shell Drill

Zet 5 aanvallers buiten de driepuntslijn en laat ze passen, terwijl de verdediging daarop reageert.

24 Seconds 4-Out 1-In Shell Drill

Zet 4 aanvallers buiten de driepuntslijn en 1 op de post, en laat ze passen, terwijl de verdediging daarop reageert. Short corner traps kunnen zo goed worden geoefend.

24 Seconds 3-Out 2-In Shell Drill

Zet 3 aanvallers buiten de driepuntslijn en 2 op de post (low-post en high-post) en laat ze passen, terwijl de verdediging daarop reageert.

Resources