Videoanalyse

Analyseren van basketbalwedstrijden

Gedurende mijn periode als trainer/ coach bij BA RTC Noord analyseerde ik wedstrijden d.m.v. NAC Sport. Hiervoor was door de basketbalacademie een licentie aangeschaft.

Voor de wedstijden die ik voor Groene Uilen heb geanalyseerd heb ik o.a. LongoMatch gebruikt. Deze tool heeft een kostenloseversie die prima volstaat en kan concurreren met NAC Sport.

Het analyseren is een tijdrovende bezigheid. Je kijkt de video, tagt spelers en acties en voorziet de clipjes van commentaar. Per wedstrijd moet je zo’n drie à vier uur rekenen.

Geautomatiseerde software

Inmiddels heb ik Hudl Assist en Krossover uitvoerig kunnen testen en gebruik ik Hudl wekelijks voor mijn analyses. Aan deze producten hangt een aardig prijskaartje, maar doordat alles geautomatiseerd is, of eigenlijk door anderen voor jou wordt gedaan, bespaar je zeeën van tijd.

Ik werd bekend met Hudl Assist nadat iemand mij tipte. Met Krossover werd ik bekend nadat Donar’s assistentcoach Meindert van Veen erover vertelde tijdens zijn BT4 workshop.

Hudl en Hudl Assist

De software van Hudl is ontwikkeld voor sportcoaches. Met Hudl kunnen coaches tijd winnen door het taggen van acties en spelers in een wedstrijd uit te besteden. Het analyseren van een wedstrijd is gemmakkelijk aan de hand van een breakdown; je houdt dus meer tijd over om aan je trainingen te besteden en kunt je trainingen baseren op de door Hudle verzorgde videoanalyse.

Kostenoverzicht Hudl

Hudl account€350/ jaar
Hudl Assist€25/ wedstrijd
Hudl Assist 12 uur turnaround€1.300/ jaar
Hudl Assist 24 uur turnaround€900/ jaar
Hudl Assist + Scouting€1.600/ jaar

Bovenstaande prijzen zijn exclusief BTW.

Opties

De Hudl Assist Scouting optie biedt de mogelijkheid om andere wedstrijden dan die van jouw eigen team te laten analyseren.

De goedkoopste oplossing voor mijzelf is een Hudl account waarbij ik de analyses per wedstrijd betaal. Uitgaande van 26 westrijden in een seizoen komt dat uit op een totaal van €1.000 per seizoen, oftewel €1.210 inclusief BTW.

Aangezien een enkele wedstijdanalyse drie à vier uur kost om te maken, kan ik met Hudl Assist tenminste 78 uur besparen. Uitgaande van het loon dat ik bij Groene Uilen per uur betaald krijg bespaar ik minimaal €1.170 en kan ik de uren anders besteden.

Hudl Breakdowns

De breakdowns maken acties inzichtelijk per categorie en speler. Je kunt gemakkelijk alle turnovers inzien en per speler exporteren, en delen.

 • Assist
 • Block
 • Charge
 • Deflection
 • Inbound
 • Inbound Baseline
 • Inbound Sideline
 • Personal Foul
 • Rebound
 • Shot Clock Violation
 • Steal
 • Technical Foul
 • Unforced Turnovers
 • Shot Types (and-1, alley-oop, buzzer-beater, catch and shoot, contested, drive, dunk, floater, hook, jump shot, layup, off-balance, post move)

Tevens biedt Hudl duidelijke rapporten waaronder stats-rapport, een schot-chart, boxscores en scouting-rapport.

Stats-Rapport

Een overzicht met statistieken van alle ingevoerde wedstrijden.

Je kunt er voor kiezen om een totaaloverzicht van alle wedstrijden in een seizoen te tonen, of deze te filteren op bijvoorbeeld een gelimiteerde selectie zoals de laatste vijf -, thuis- en uitwedstrijden, etc. Verdere filtermogelijkheden zijn er om jouw team, alle tegenstanders of een enkele tegenstander te tonen.

Een extra groeperingsmogelijkheid is er om stats te tonen voor specifieke line-ups zodat je gemakkelijk kunt inzien welke line-up het meest efficient is.

Alle stats kunnen worden getoond in gemiddelden en totalen.

Schot-Chart

Een overzicht waarin het FG-percentage, FG-attempts en Points per Shot, per positie op het veld worden getoond.

Je kunt in princiepe dezelfde filtermogelijkheden kiezen die hierboven bij het stats-rapport zijn beschreven.

Het schot-chart kan verder worden gefilterd op periode (1 helft, Q1, Q2, tweede helft, Q3, en Q4), het gebied (hele veld en paint/ 2’s/ 3’s) en schot-type (alley-oop, buzzer beater, catch and shoot, contested, drive, dunk, floater, hook-shot, jump-shot, lay-up, off-balance en post-move).

Een extra groeperingsmogelijkheid is er voor het schot-type.

Scouting

Het scouting-rapport is een combinatie van het stats-rapport en en schot-chart. Het geeft direct inzicht in alle gemiddelden of totalen en laat van de zes beste spelers een individueel schot-chart zien.

Krossover

Evenals Hudl is de software van Krossover ontwikkeld om de efficiëntheid van het coachen te verbeteren en de kans om wedstrijden te winnen te verhogen. Met de breakdowns van Krossover krijg je een duidelijk inzicht in de statistieken en schot-charts en de daarbij behorende videobeelden.