BT4 Workshop X – Aantekeningen

Inzet van middelen – video en scouting – Meindert van Veen

Het verschil tussen nu en vroeger is dat er minder gretigheid is. Wanneer het veld vrij is wordt er niet onherroepelijk gebruik van gemaakt, tenzij de motivatie werk is zoals bij professionele spelers het geval is.

Het is goed om te weten wat de motivatie van een speler is. Hiervoor bieden individuele gesprekken een uitkomst. Dit gebeurt meerdere keren per jaar, afhankelijk van de situatie; Nederlands team of club team. Een gesprek kan bijvoorbeeld ook tijdens de videoanalyse.

Meindert van Veen liet zijn speelsters voorafgaande aan iedere training een formulier invullen waarop ze een cijfer moesten invullen over hoe ze zich voelden. Wanneer iemand zich mentaal anders voelde dan normaal, dan was dat duidelijk en kon daar ook over worden gesproken.

Vraag: Waar liggen je krachten en kwaliteiten als trainer/ coach?

Bij Nederlandse selecties en bijvoorbeeld het CTO kun je gebruik maken van specialisten. Je kunt dan als coach een team vormen die jou aanvullen, dit is o.a. afhankelijk van financiële middelen.

“Ik ben een coach die coacht in het voorkomen van fouten. Dit is een behoorlijk negatieve vorm van coachen t.o.v. het coachen op mogelijkheden.”

Meindert van Veen

Vraag: Wanneer ga je bij een conflict in gesprek?

Afhankelijk van de situatie kan dit direct na de wedstrijd, of kun je het laten bezinken. Een kort gesprek direct na de wedstrijd biedt aanknopingspunten om er op een later moment op terug te komen. Zo voorkom je dat het beeld van de situatie vertroebelt.

 • Hoe is je relatie met je ploeg?
 • Wil je wel een relatie met je ploeg? (Ton Boot wilde dit absoluut niet.)
 • Wat weet je van de privéomstandigheden van je spelers?
 • Wat zijn de ambities van je spelers en komen die met die van jou overeen?

Verschil tussen het coachen van Heren- en Damesteams

Mannen

 • Sfeer afhankelijk van succes
 • Als je goed bent willen ze wel met je spelen, ook al ben je een klootzak

Vrouwen

 • Succes afhankelijk van sfeer
 • Al gooi je er 40 per wedstrijd in, als je niet aardig bent lig je er buiten

Als hoofdcoach in de top ben je vooral bezig met managen. Je geeft veel uit handen, maar jij blijft eindverantwoordelijke. In de top moet je als hoofdcoach van alle markten thuis zijn.

Jaarplanning

Meindert: “Ik heb nog nooit een jaarplanning gehad.” Je hebt met zoveel variabele factoren te maken dat een jaarplanning niet werkt. Denk aan blessures, nieuwe spelers inpassen, aanpassen aan de tegenstander, etc.

In korte tijd (+/- 6 weken) moet je een nieuw team kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. In een druk schema, zoals bij Donar het geval is, waarbij er na drie weken al Europese kwalificatiewedstrijden worden gespeeld, neem je tijdens de training voornamelijk alleen het spel van de tegenstander door. Er wordt tussen de wedstrijden door veel video gekeken en aan hersteltraining gedaan.

Scouten van talenten

De talentencups waren een goed systeem om alle talenten in Nederland te kunnen zien. Bij het Nederlandse senioren damesteam komt het niet meer voor dat een speelster niet in een jeugdselectie heeft gespeeld.

In een vroeg stadium hebben we al een goed beeld van hoe spelers fysiek in elkaar steken en wat ze kunnen.

Hoe een speler mentaal in elkaar steekt is moeilijk te scouten, maar je kunt wel naar agressiviteit kijken. Op een training kun je iemand mentaal testen, bijvoorbeeld in een 4 tegen 4 tegen 4 scrimmage op de training, waarbij er terugverdedigd mag worden tot de middenlijn. Hetzelfde geldt voor leergierigheid.

“Ik kan alleen maar een team coachen waarin speelsters beter willen worden.”

Meindert van Veen

Wanneer is een speler op zijn best?

Een vrouw is rond haar 26ste op zijn best en een man rond zijn 28ste. Dit betekent dat ze mentaal, fysiek en alles dat er bij komt kijken op hun piek zitten. Het is belangrijk dat jonge spelers begrijpen dat ze er nog lang niet zijn en nog veel ervaring moeten opdoen. Het komt vaak voor dat spelers al gestopt zijn voordat ze zouden kunnen pieken.

Statistieken

Op hoog niveau krijg je na ieder kwart de statistieken aangeleverd. Deze zijn niet altijd correct.

Bij Donar is het percentage rebounds erg belangrijk, en zijn de assists belangrijk (2/ 3 FG moet uit een assist komen).

Donar maakt gebruik van de FIBA software. Bij Europese wedstrijden moeten de statistieken live worden uitgezonden (op de FIBA site).

Alle wedstrijden worden opgestuurd naar Krossover, waar de wedstrijden geautomatiseerd worden opgeknipt in acties zodat spelers, die een eigen code hebben, al hun acties kunnen inzien. Bijvoorbeeld alle driepuntschoten van Jason Dourisseau.

Videoanalyse

Bij Donar wordt gebruik gemaakt van NAC Sport. Dit is een belangrijk middel binnen het team. Beelden worden met het team en individueel besproken.

Agenten

Een agent heeft hele andere belangen dan een coach. Wanneer een speler goede individuele statistieken heeft ligt hij beter in de markt.

Wat voor soort mens een speler is zie je niet op de highlight video.

Agenten en agencies zoals Court Side, Geert Hammink, Jan Luchtenburg en Ruud Harrewijn hebben veel invloed op de Nederlandse markt. Donar doet het zelf en bezoekt jaarlijks een groot kamp in Las Vegas. Maar ook die spelers hebben een agent.

Coaches zijn passanten.

POP

Zelf heb ik profielen samengesteld waarin vermeld stond waar een speler beter in wilde worden en wat ik vond waar een speler beter in moest worden.

Bij BA RTC Noord maakten we gebruik van IKSO.

Zolang je aan het opleiden bent heeft dit nut. In de top werk je met professionals.

Bij het CTO wordt gebruik gemaakt van een spelers-volgsysteem.

Wat meet je en waarvoor gebruik je het? Aan sommige dingen, zoals lengte en wing-span, heb je alleen maar wat als je het over een tijdsstek van meerdere jaren uitspreidt.

Hoe leer je systematisch kijken en analytisch denken?

Het moet in je zitten, maar je leert het door het te doen. De één ziet nou een keer meer dan de ander.

Reflectie BT4 Workshop 7 – 04-11-2017

 • Wat liep er volgens de cursist goed in de workshop?
  • Duidelijk werd hoe het bij Donar reilt en zeilt en wat de rol van Meindert van Veen is als assistent coach van Erik Braal.
 • Voldeed de workshop aan de verwachtingen; wat ga ik gebruiken?
  • De analyse van videobeelden van de tegenstander t.b.v. het wedstrijdplan.
 • Wat heb ik, als deelnemer / cursist, van geleerd?
  • N.v.t.
 • Waar ga ik me zeker verder in verdiepen?
  • N.v.t.
 • Heb ik antwoord gekregen op mijn vragen?
  • N.v.t.