De Groene Uilen in de Pers

Elke zondagochtend na een wedstrijd gaat de telefoon. Sportjournalist Wim Hegen, verantwoordelijk voor het wekelijkse artikel in het Dagblad van het Noorden belt voor een kort interview. Ik zorg altijd dat ik voorbereid ben en voorzie hem, soms van te voren via WhatsApp, van het scoreverloop (o.a. de kwartstanden) en de topscorers. In het gesprek gaat het voornamelijk over het spel en hoe ik de wedstrijd als coach heb ervaren. Hieronder staan de berichten die dit seizoen tot nu toe in de krant zijn verschenen.

Gehavend Red Giants boekt ruime zege

maandag 28 januari 2019

De basketballers van Red Giants behaalden zonder hun topspeler Rik van de Nes een ruime zege in het thuisduel met Almere Pioneers: 93-70.

Bernt Waalkes (topscorer met 23 punten en 10 rebounds) en Mark van der Roest (20 punten en 12 rebounds) namen de taak van de altijd veel scorende Rik van de Nes, die wegens werk afwezig was, probleemloos over. „We speelden een erg goede wedstrijd”, zo blikte coach Patrick Koning tevreden terug. Bij rust 51-30 was het duel in feite al gespeeld.

BVG kreeg een zuur verlies te verwerken tegen concurrent BS Leiden: 69-72. In de laatste aanval miste David Scholten en maakte een Leidenaar aan de andere kant een driepunter. „ We waren vooraf niet klaar en dat betekende een 9-25 achterstand na het eerste kwart”, analyseerde coach Anne van Dijk. Eric Peutz was topscorer van BVG met 17 punten.

De Groene Uilen ging hard onderuit tegen UBALL: 71-92. „Een pittige pot, waarin wij te weinig scorend vermogen lieten zien”, oordeelde coach Giorgio Marrale. In het derde kwart kwamen de Groningers nog terug (59-48), maar dit kreeg in het laatste deel geen vervolg. Daan Maring was topscorer met 19 punten.

BVG komt in eigen hal net tekort

maandag 21 januari 2019

Een inhaalrace van de basketballers van BVG leverde net geen succes op. De Groningers kwamen thuis net te kort tegen Zeemacht: 77-80.

BVG-coach Anne van Dijk was ontstemd over de discipline en uitvoering van zijn ploeg in het tweede en derde kwart. „We speelden toen niet handig en geroutineerd.” Na 45-62 in het derde kwart begonnen de Groningers een inhaalrace, maar uiteindelijk bleef er een marge over van drie punten. Rico Bakker was topscorer van BVG met 21 punten.

De Groene Uilen verloor thuis met 52-81 van Solar Systemen Grass-hoppers. „Ik ben negatief over de houding, motivatie en het enthousiasme van mijn jongens. Ze lieten te snel de oren hangen”, mopperde coach Giorgio Marrale. Door het ontbreken van guard Jef de Vries liep het niet aan de zijde van de Groningers. Aljoscha Karg was topscorer met 17 punten.

Red Giants verloor met 88-99 bij CobraNova. De Meppeler basketballers begonnen prima met een 16-4 run. Daarna nam de thuisploeg het heft in handen (30-21 na het eerste kwart) en liet de Meppeler basketballers niet meer terugkomen. Rik van de Nes was topscorer van Red Giants met 35 punten.

De Groene Uilen stunt tegen Red Giants

maandag 14 januari 2019

MEPPEL De basketballers van De Groene Uilen zorgden voor een daverende stunt. In het hol van de leeuw versloeg de ploeg van coach Giorgio Marrale in de noordelijke derby Red Giants met 82-80.

Hossende Groningers in de Meppeler topsporthal nadat het laatste schot van Red Giants-speler Rik van de Nes van buiten de driepuntslijn misging en meteen daarna de zoemer klonk. Alle spelers van De Groene Uilen vlogen elkaar juichend in de armen. Coach Marrale zag het met een brede lach op afstand aan. „Ik ben hartstikke trots op de jongens. Het zit er gewoon in en vandaag komt het er gelukkig een keer uit.”

Zijn collega Patrick Koning van Red Giants zat er veel minder vrolijk bij. „Wij hebben gewoon een thuissyndroom”, mopperde hij na de nederlaag van zijn ploeg. „Onnodig. Uit wonnen we nog met 40 punten verschil. Dan mag je thuis niet verliezen. Het lijkt wel of er een vloek rust op onze thuiswedstrijden. Verschrikkelijk gewoon.”

Red Giants en De Groene Uilen maakten er een vermakelijke basketbalpot van in de onderste regionen van de promotiedivisie. De thuisploeg liep uit naar een 21-14 voorsprong in het eerste kwart, maar de gasten gaven de stand een heel ander aanzien door een 0-16 run aan het begin van het tweede kwart: 21-30. De mannen van coach Koning hervonden zich in het tweede deel van de wedstrijd en hadden bij rust een voorsprong van één punt op de Groninger studentenploeg: 44-43.

Red Giants liep in het begin van het derde kwart uit naar 57-49. Na een time out van coach Marrale herpakte De Groene Uilen zich opnieuw. Sterk spel van Pieter de Antonio Reiding en Jef de Vries zorgde er voor dat de stand wederom in Groninger voordeel omdraaide: 61-67.

In het laatste kwart ontliepen de beide teams elkaar niet veel. De Groene Uilen liep nog uit naar 63-72, maar in de slotfase kropen de Meppeler basketballers steeds dichterbij. In de laatste anderhalve minuut (stand 79-80) leek de thuisploeg alsnog de winst te kunnen pakken. De Groningers scoorden toch direct daarop, Giants nog slechts eenmaal vanaf de vrije worplijn en na het laatste schot van Van de Nes kon De Groene Uilen de zege vieren.

Rik van de Nes was topscorer van Red Giants met 38 punten. Jef de Vries van De Groene Uilen maakte 26 punten.

Sparks verliest opnieuw

maandag 24 december 2018

Groningen Keijser Capital Martini Sparks kan geen potten breken als nieuwkomer in de Vrouwen Basketball League. Het tiende duel op rij ging opnieuw verloren.

Landskampioen Solar Systemen-Grasshoppers was in sporthal Scharlakenhof met 39-87 veel te sterk voor de thuisploeg. Daardoor blijven de Groningse basketbalsters met nul punten steken op de laatste plaats.

„Onze prestatie was deep down”, vatte coach Joyce Siderius-Bolman van Martini Sparks het duel kort samen. „Tijd voor Kerst. Goed dat we even pauze hebben.” Bij rust was het duel tegen de koploper al lang en breed gespeeld: 20-52. „Te weinig scorend vermogen en reboundend te zwak”, voerde de Harener-coach aan als belangrijkste oorzaken voor de dikke nederlaag. Marit Siersema was met 9 punten topscorer van Martini Sparks.

De Groene Uilen sluit 2019 af op de laatste plaats in de promotiedivisie. De mannen van coach Giorgio Marrale gingen met 63-74 ten onder tegen CobraNova. „Terecht”, vond Marrale. „We zijn gegroeid, maar nog niet goed genoeg om van subtoppers te winnen.”

Tonke Groot speelde zijn laatste duel voor De Groene Uilen door een verhuizing naar Rotterdam. „Weer een verlies voor onze smalle selectie”, aldus Marrale. Noah Tinga was topscorer van De Groene Uilen met 18 punten.

Tweede overwinning voor De Groene Uilen

maandag 17 december 2018

De basketballers van De Groene Uilen behaalden voor de tweede keer een overwinning. In eigen huis versloeg de ploeg van coach Giorgio Marrale Almere Pioneers met 72-65.

„Hier waren we hard aan toe”, bekende Marrale. „Het was verdiend. Dit geeft vertrouwen.” Jef de Vries speelde een prima partij en bekroonde dit met 27 punten voor de studentenploeg.

Red Giants won het uitduel van Dreamfields Dolphins uit Bemmel: 75-70. „Geconcentreerd spel en sterk verdedigen hielp ons aan de winst”, aldus coach Patrick Koning, die in de afgelopen week Nathanael Thomas Abey (ex-Aris Leeuwarden) uit de selectie verwijderde. Rik van de Nes was topscorer van Red Giants met 29 punten.

BVG won thuis met 77-73 van UBALL. „We maken steeds meer progressie en dat zag ik vandaag terug”, vond coach Anne van Dijk. Mark Peter Hof was topscorer van BVG met 27 punten.

Keijser Capital Martini Sparks verloor voor de achtste keer op rij in de Vrouwen Basketbal League. Solar Systemen-Grasshoppers was in Katwijk veel te sterk: 84-53.

„Het tweede kwart was dramatisch met 8-26 verlies”, vertelde coach Joyce Siderius-Bolman van de Harense ploeg. Marit Siersema was topscorer van Martini Sparks met 21 punten.

Beroerde slotfase nekt Red Giants

maandag 10 december 2018

De basketballers van Red Giants verloren thuis van Punch: 71-79. Een beroerde slotfase was debet aan het verlies.

„We holden onszelf voorbij en vergaten te verdedigen”, zo luidde de simpele conclusie van coach Patrick Koning over de laatste minuten. Met een 67-61 tussenstand na ruim vier minuten in het laatste kwart leek een zege in het verschiet. De gasten draaiden het duel echter volledig om.

Enzo Swart was topscorer van Red Giants met 20 punten.

BVG verloor met ruime cijfers bij de nummer twee Solar Systemen/Grasshoppers: 68-92. „We speelden een goede en solide eerste helft”, meldde coach Anne van Dijk verheugd. Na de 47-46 ruststand moesten de Groningers passen tegen de geroutineerde tegenstander uit Katwijk.

Rico Bakker was topscorer van BVG met 20 punten.

De Groene Uilen verloor het kelderduel in de promotiedivisie van Harlemlakers met 75-84. Tot aan het begin van het vierde kwart bleven de Groningers bij: 56-55. Daarna ging het helemaal mis. „Teleurstellend”, aldus De Groene Uilen-coach Giorgio Marrale. „We misten 11 vrije worpen en zij maakten 16 driepunters. Dat maakte het verschil.”

Jef de Vries was topscorer van De Groene Uilen met 22 punten.

Red Giants wint noordelijke derby

maandag 3 december 2018

De basketballers van Red Giants wonnen de noordelijke derby tegen BVG. De Meppelers waren te sterk voor de Groninger thuisploeg: 72-93.

„Er viel niets op af te dingen”, gaf BVG-coach Anne van Dijk ruiterlijk toe. „Mijn jongens voeren nog niet uit wat we afspreken en spelen nog niet genoeg in de discipline”, vond hij.

Bij rust was de stand al 33-49 in het voordeel van de gasten en daarmee was de strijd eigenlijk al gestreden. „Na een slecht begin zijn we eigenlijk niet meer in gevaar geweest”, zei coach Patrick Koning van Red Giants.

Mark Peter Hof was topscorer voor BVG met 20 punten en Rik van de Nes maakte 34 punten voor Red Giants.

De Groene Uilen verloor in een uitduel met 56-86 van Dreamfield Dolphins. Twee blessures – Jef de Vries (elleboog) en Tonke Groot (vinger uit de kom) – waren duidelijk in het nadeel van de Groninger studentenploeg. „We proberen elke week wat beter te worden”, zo houdt coach Giorgio Marrale de moed erin.

Brendan Hadden en Jef de Vries waren topscorer met ieder 12 punten.

Red Giants zwaar onder de maat

maandag 26 november 2018

MEPPEL De basketballers van Red Giants wisten niet te winnen van een concurrent uit de onderste regionen. BS Leiden trok met 94-90 aan het langste eind.

„Aanvallend was het zwaar onder de maat”, mopperde coach Patrick Koning. „We liepen achter de feiten aan en konden het tij niet meer keren.”

Dick de Weijer was bij de Meppelers topscorer met 30 punten.

De Groene Uilen ging thuis onderuit tegen Punch: 56-66. „We zijn geen ploeg, er staat geen leider op en er is niet genoeg dynamiek”, concludeerde coach Giorgio Marrale na het verlies. „De jongens zijn van goede wil, maar we zullen stappen moeten maken om van de onderste plaats af te komen.” Jeff de Vries was topscorer met 25 punten.

BVG kreeg er flink van langs en werd zelfs gedubbeld tegen CobraNova: 57-114. Coach Anne van Dijk had wel een verklaring: „We gingen met slechts acht man op pad, zonder lange mannen en de nodige kilo’s.” De coach was niet eens ontevreden over het spel van zijn spelers. „Ze hebben hard gewerkt en alles gegeven.” Eric Peutz en Noah Groen scoorden ieder 17 punten voor BVG.

Bekertoernooi ten einde voor Red Giants

maandag 19 november 2018

MEPPEL De basketballers van Red Giants zijn uit de bekercompetitie geknikkerd. De mannen van coach Patrick Koning verloren van Solar Systemen Grasshoppers: 78-109.

Red Giants startte zonder Bernt Waalkens en zag de tegenstander furieus beginnen. Na het eerste kwart keken de Meppelers al tegen een 15-29 achterstand aan. Coach Koning greep aan het eind van het tweede kwart in en liet zijn ploeg daarna een zoneverdediging spelen. „We waren niet opgewassen tegen de druk die zij ons oplegden”, vond hij.

Na de rust (32-58) liep de achterstand verder nauwelijks op onder leiding van de prima spelende Giants-guard Enzo Swart (topscorer met 19 punten). „We wisten dat Grasshoppers een maatje te groot voor ons is. De eerste helft was slecht. Over ons spel na de pauze ben ik redelijk tevreden”, aldus Koning.

De Groene Uilen ging in Berkel en Rodenrijs in de bekercompetitie onderuit tegen BV Squirrels: 73-83. Door verschillende omstandigheden (blessures, studie en werk) trad de Groninger studentenploeg aan met slechts zes spelers. „We kwamen dichtbij, maar het was haast onbegonnen werk om te winnen”, liet coach Giorgio Marrale weten. „In feite lieten we het in het begin liggen. En ik moet toegeven dat de tegenstander een degelijke pot basketbal liet zien.”

Brendan Hadden was topscorer van De Groene Uilen met 21 punten.

BVG sterkste in stadsderby

maandag 12 november 2018

De basketballers van BVG waren de sterkste in de stad-Groninger derby tegen De Groene Uilen. Het team van coach Anne van Dijk met 73-60 van de studentenploeg.

„Ik had mijn ploeg nog niet zo goed zien spelen”, bekende BVG-coach Van Dijk na afloop. „We maken stappen en toonden naast teamwork de juiste energie die nodig was vandaag.”

Zijn collega coach Giorgio Marrale van De Groene Uilen baalde van het feit dat de spelers van BVG voor rust met scherp schoten van buiten de driepuntslijn. „Daar zijn wij kwetsbaar en daar maakte BVG prima gebruik van.”

Rico Bakker was topscorer voor BVG met 20 punten en Daan Maring maakte 13 punten voor De Groene Uilen.

Red Giants won in Den Helder van Zeemacht met 78-66. De Meppelers waren de hele wedstrijd de betere ploeg, maar kwamen in het laatste kwart toch nog even in de problemen. Via 63-40 slonk de voorsprong steeds verder: 65-60. „Daarna herpakten we ons goed en behaalden we een verdiende en relatief makkelijke zege”, aldus coach Patrick Koning van Red Giants.

Rik van de Nes was topscorer met 35 punten.

Eerste zege De Groene Uilen

maandag 5 november 2018

De basketballers van De Groene Uilen hebben hun eerste overwinning behaald. In het zevende competitieduel versloeg het team van coach Giorgio Marrale opponent BS Leiden thuis met 79-67.

„We hebben de stijgende lijn omgezet in een zege”, zo gaf Marrale tevreden aan. „Aanvallend gaat het steeds beter.” Bij rust (47-33) was al een gat geslagen. De Groningers konden daarna deze nagenoeg vasthouden. Pieter de Antonio Reiding was topscorer bij de Groninger studentenploeg met 18 punten.

BVG speelde in een uitduel met Harlemlakers lange tijd heel behoorlijk, maar een dramatisch laatste kwart (8-37) nekte het team van coach Anne van Dijk: 71-100. „Drie kwarten deden we het goed, maar in het vierde gooiden we er bijna geen bal meer in.” BVG stond bij rust zelfs voor (37-42), maar faalde aanvallend volledig na het derde kwart: 63-63. Mark Peter Hof maakte 26 punten voor BVG.

Red Giants heeft te maken met een ernstige vormcrisis van een aantal spelers en verloor in eigen huis. Tegenstander Racing Beverwijk verliet met een 63-75 als winnaar de sporthal in Meppel. „Mijn betere spelers maken niet genoeg punten meer. Daar hikken we ernstig tegenaan”, mopperde coach Patrick Koning. Guard Enzo Swart maakte 22 punten voor Red Giants.

Basketballers BVG thuis weer onderuit

maandag 29 oktober 2018

GRONINGEN Het gaat slecht met de noordelijke basketbalclubs in de promotiedivisie. BVG, De Groene Uilen en Red Giants verloren hun wedstrijd.

BVG ging thuis onderuit tegen debutant Dreamfields Dolphins uit Bemmel: 43-56. „Het is wat het is”, sipte coach Anne van Dijk. „We zijn nog niet goed genoeg om de tegenstander onze wil op te leggen of te breken.” Eric Peutz was topscorer van BVG met 10 punten.

De Groene Uilen is na zes duels nog puntloos. In Den Helder was thuisclub Zeemacht met 82-60 te sterk voor de Groningers. Bij rust was de strijd al gestreden: 48-19. „Toen hebben we er nog een beetje een wedstrijd van gemaakt”, aldus coach Giorgio Marrale. Aljoscha Karg was topscorer met 16 punten voor De Groene Uilen.

Red Giants had geen schijn van kans tegen koploper Lokomotief: 50-107. „Tegen hun full court press kwamen we er niet aan te pas”, vond coach Patrick Koning. „De beste teams hebben we gehad, dus vanaf nu moeten we punten pakken.”

Topscorer van Red Giants was Rik van de Nes met 16 punten.

De Groene Uilen nog steeds zonder zege

maandag 22 oktober 2018

De basketballers van De Groene Uilen wachten nog steeds op de eerste zege. De studentenploeg ging in het vijfde competitieduel thuis met 51-73 onderuit tegen Racing Beverwijk.

Het ontbreken van Jef de Vries was te veel van het goede, volgens De Groene Uilen-coach Giorgio Marrale. „We speelden twee kwarten goed en daarna ging het helemaal mis. Dat is eigenlijk al het hele seizoen zo.” Tot de rust (33-36) speelde De Groene Uilen prima mee. In het derde kwart (7-22) stortten de Groningers in. Deze klap kwam de ploeg niet meer te boven.

Pieter de Antonio Reiding was topscorer met 14 punten.

Red Giants speelde voor de bekercompetitie en won in Groningen met 69-55 van BVG 3. „Het was een veredelde oefenpot”, benadrukte Red Giants-coach Patrick Koning. „Ik wisselde vijf om vijf spelers en liet ze vooral nieuwe aanvallen lopen. Dat liep nog niet geweldig.”

Mark van der Roest maakte 17 punten voor de Meppelers.

De hoofdmacht van BVG werd uit de bekercompetitie gekegeld door een fikse 43-79 nederlaag tegen eerstedivisionist Uitsmijters uit Almelo. „Een sterke tegenstander”, zo wist coach Anne van Dijk te vertellen, „en wij schoten dramatisch slecht.”

Bennie van der Reijden was topscorer van BVG met 10 punten.

Ongedisciplineerd BVG onderuit

maandag 15 oktober 2018

De basketballers van BVG verloren thuis van Almere Pioneers met 61-54. De Groningers wonnen pas een van vijf gespeelde duels in de promotiedivisie.

„Schrijf maar op: het was reteslecht”, mopperde coach Anne van Dijk na het verlies. Na de 25-29 ruststand ging het helemaal mis in het derde kwart: 45-57.

„Geen discipline en niet de afspraken nakomen. Dan kun je niet winnen”, foeterde de BVG-coach verder. Rico Bakker schoot 25 punten raak voor BVG.

Red Giants verloor de uitwedstrijd tegen Solar Systemen-Grasshoppers met 70-96. „Het begin van het derde kwart was desastreus”, vond coach Patrick Koning. De Katwijkers liepen na een 45-33 tussenstand uit naar een voorsprong van meer dan 20 punten.

Die dreun kwamen de Meppelers niet meer te boven. Rik van de Nes was topscorer voor Red Giants met 25 punten.

De Groene Uilen ging ook zwaar onderuit. Lokomotief uit Rijswijk was met 92-58 veel te sterk voor de studentenclub.

De Groningers begonnen op zich niet eens onaardig, maar zakten na rust volledig door het ijs. „In de breedte komen we tekort”, vond coach Giorgio Marrale.

Daan Maring was topscorer voor De Groene Uilen met 27 punten.