Gedragswijzer Topsporters 12-18 jaar

In deze gedragswijzer vind je informatie en tips hoe jij je het beste kunt gedragen als toekomstige sportprofessional.

Doelen

Als jeugdige (top)sporter train je meestal om op oudere leeftijd resultaten te kunnen boeken. Het is belangrijk om je doelen zo goed mogelijk voor ogen te hebben. Durf te dromen en laat niemand je zeggen dat je het niet kan bereiken. Jij bepaald altijd je eigen lat. Om alles inzichtelijk te maken kan je het volgende doelenformulier voor jezelf in vullen:

TermijnDoel
Ultieme doel/ droomdoel Bijvoorbeeld: Profbasketballer worden, MVP van de NBA
Lange termijn doel (1 jaar/ seizoen)
Wat helpt je om je ultieme/ droomdoel te bereiken?
Bijvoorbeeld: Kampioen met mijn team
Middellange termijn doel (3-6 maand)
Wat helpt je om je lange termijn doel te bereiken?
Bijvoorbeeld: gemiddeld 10+ rebounds per wedstrijd
Korte termijn doel (3 maand)
Wat helpt je om je middel lange termijn doel te bereiken?
Bijvoorbeeld: gemiddeld 7+ rebounds per wedstrijd
Korte termijn doel (1 maand)
Wat helpt je om je korte termijn doel te bereiken?
Bijvoorbeeld: Agressiever in de rebound worden, beter uitgangspositie
Training/ wedstrijd doel
Wat is je doel voor de eerstvolgende training of wedstrijd,
dat je helpt je korte termijn doel te bereiken?
Bijvoorbeeld: Reboundgevechten aangaan, altijd uitboxen

Evalueer je doelen met regelmaat! Stel ze dusdanig bij dat het je help je doelen te bereiken. Bespreek dit eventueel met je trainer.

  • Tip: Print je doelen uit en hang ze ergens op waar je ze vaak kunt zien.

Gezondheid

Om topsport te kunnen bedrijven dien je rekening te houden met verschillende dingen. Je gezondheid staat altijd voorop en is van grote invloed op het presteren.

Voeding

Dagelijks goed ontbijten is voor topsporters erg belangrijk. Slecht ontbijten of helemaal niet ontbijten leidt tot slechtere prestaties aan het eind van de middag. Voor een goede sportprestatie is het belangrijk om voorafgaand aan een training of wedstrijd goed te eten.

Behalve een goed ontbijt in de ochtend is het ook belangrijk dat je binnen een half uur na de inspanning je energievoorraad opnieuw aanvult. Een banaan is direct na het sporten een prima keuze, net zoals een pakje volle chocolademelk. Het allerbelangrijkste is dat je kort na inspanning eiwitrijk eet, omdat er tijdens het sporten beschadigingen plaatsvinden aan je spieren. Eiwitten bevorderen het herstel, maar vergeet niet om ook koolhydraten aan te vullen.

Wil je overdag tussendoor iets eten, kies dan iets dat niet meer dan 20 gram suiker per 100 gram bevat.

Doe je met je team mee aan een toernooi waarbij je meerdere wedstrijden op een dag speelt, dan is het raadzaam om tussen de wedstrijden door je energievoorraad aan te vullen. Maar let op wat je eet, want niet al het eten is geschikt omdat er vaak niet voldoende tijd is voor je lichaam om bepaalde voedingsstoffen op te nemen.

  • Een boterham met mager, hartig beleg
  • Een stuk fruit, bij voorkeur een banaan
  • Een sportreep (met eiwitten)

Kortom, een lekkere gezonde hap en het is prima!

En als je ’s avonds thuiskomt is een stevige maaltijd met voldoende groente aan te raden. In groentes zitten vitamines en mineralen, maar ook tijdens de avondmaaltijd is het verstandig om eiwitrijk te eten, bijvoorbeeld: vlees/ vis, ei, bonen, noten en zuivel zoals kwark of Griekse yoghurt.

Drinken

Voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden MOET je voldoende drinken; water of isotone drankjes. Let op, hypertone drankjes moet je voor of tijdens inspanning zien te vermijden omdat deze bedoeld zijn om NA inspanning energie aan te vullen!

Rust

Rusten is erg belangrijk. Slaap is nodig om je lichaam te herstellen, dit geldt helemaal voor jonge mensen zoals jij. Door regelmatig slecht of weinig te slapen gaat je duurprestatie, je fysieke prestaties, je cognitive vermogen en je gezondheid achteruit.

Een volwassen mens heeft genoeg aan zeven tot acht uur slaap per dag. Kinderen tot een jaar of 12 hebben minstens negen tot twaalf uur slaap nodig, waar tieners zo’n acht tot tien uur rust nodig hebben. Voor iemand die elke dag één of meermalen traint is het beter om iets meer dan iets minder te rusten.

Heb je een belangrijke wedstrijd voor de boeg, dan doe je er goed aan om extra vroeg naar bed te gaan. Doe je dit regelmatig in aanloop naar een belangrijke wedstrijd, dan zullen je spieren tijdens de wedstrijd minder snel vermoeid raken en zul je beter kunnen presteren.

Familie, vrienden en omgeving

Jij hebt de keuze gemaakt om topsporter te willen worden, maar in vele gevallen wordt dit medemogelijk gemaakt door je familie. Zij hebben een omgeving voor jou gecreëerd waarin topsport door jou kan worden bedreven. Dit kost veel tijd, maar de meeste ouders zullen enorm trots op je zijn en het onvoorwaardelijk voor je over hebben.

Zonder dat je er zelf erg in hebt geven je ouders vaak kapitalen uit aan jouw sport. Denk aan de contributie van je club, je kleding, het vervoer, deelname aan toernooien in binnen en buitenland, en ga nog maar even zo door.

Gedrag

Als topsporter zul je nu eenmaal ander gedrag moeten vertonen dan de meeste mensen om je heen. Je bent bereid om iets op te geven om een kans te hebben om je uiteindelijke droomdoel te behalen, ook al is de verleiding er van af te wijken soms erg lastig te weerstaan. Opblijven wanneer je weet dat je de volgende dag vroeg op moet of een wedstrijd hebt, goed eten en drinken, ook wanneer je geen honger of dorst hebt, altijd op pad zijn terwijl je vrienden lol maken. Maar ja… hun kinderen zijn later degene die met jou op de foto willen. En op zijn tijd is er ook ruimte om lol te beleven!

Onder gedrag valt ook je gedrag op en om het basketbalveld. Hoe ga je met verlies en/ of tegenslag om? Hoe presteer je wanneer je verbaal wordt uitgedaagd? Hoe gedraag jij je tegen je coach wanneer je naar jouw mening onterecht wordt gewisseld?

Je ouders hebben altijd het beste met je voor! Luister naar het ondersteunende advies dat jouw ouders je geven, want zij weten echt wat goed en slecht voor je is.

Doe jij er echt alles wat nodig is aan om je droomdoel te behalen?

School

Omdat de NBA, Euroleague of een goed betaalde carrière elders in wereld maar voor weinigen is weggelegd is het erg belangrijk dat je opleiding voldoende aandacht krijgt. Een Topsport Talent School biedt voldoende ruimte om voor en na de lessen te kunnen trainen, maar proefwerken en toetsen dien je toch te leren. Het is een kwestie van goed plannen en gewoon doen!

Weet jij al wat je na je actieve topsport carrière wilt worden?