Boekverslag van The Talent Code

The Talent Code
  • Titel: The Talent Code
  • Auteur: Daniel Coyle
  • Uitgeverij: Bantam
  • Genre: Wetenschappelijk

Samenvatting

In dit boek wordt veel gesproken over myeline. Dit is een witte massa die zich in lagen om zenuwen heen vormt, naarmate een vaardigheid wordt beoefend. Door deze witte massa worden elektrische impulsen door zenuwbanen, waardoor fysieke acties worden aangestuurd, beter gereguleerd. Het ‘afvuren’ van zo’n impuls gaat sneller en preciezer wanneer er meer myeline rondom de zenuw aanwezig is. Myeline controleert snelheid van impulsen die ontstaan uit waarnemingen van het lichaam. Door verschillende waarnemingen op het juiste ogenblik bij elkaar te brengen volgen er weer nieuwe fysieke acties van het lichaam.

Door te oefenen maakt het lichaam meer synapsen (verbindingen) aan in de hersenen. Veel synapsen zijn essentieel bij het aanleren van vaardigheden. Myeline daarentegen groeit naarmate een zenuw actief gebruikt wordt, bijvoorbeeld door herhalende oefeningen. Hoe jonger een persoon is, hoe meer en sneller het lichaam myeline aanmaakt. Myeline neemt niet af, tenzij een persoon een auto-immuunziekte heeft zoals bijvoorbeeld MS. Dit verklaart dan ook de term ‘Muscle Memory.’

Een persoon die beter in iets wil worden moet tot het uiterste willen gaan om een vaardigheid aan te leren.

Wordt vervolgd…

Titelbeschrijving

Talent is niet aangeboren, maar aangeleerd door doelgericht foutief gefocust te trainen.

Personages

Deliberate practice (10.000 uur/ 10 jaar trainen)

  • Werk aan techniek
  • Zoek constant kritische feedback
  • Focus om tekortkomingen continue te willen verbeteren/ weg te nemen

In het boek wordt o.a. de volgende literatuur genoemd door de auteur:

Mening

Ik heb dit boek aangeschaft nadat Hein Gerd Triemstra het tijdens de tweede workshop noemde. Het sprak mij aan en het heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Ik vond het een boeiend onderwerp waarvan ik veel van heb opgestoken. Ik durf te stellen dat ik de theorie uit dit boek in de praktijk op mijn spelers kan toepassen bij het aanleren en verbeteren van (nieuwe) vaardigheden. Ik ben tevens van mening dat ook ikzelf hierdoor in staat moet zijn beter en sneller te leren.